Tuesday, 2019-05-21, 5:27 PM

Welcome Everyone! Web&Chat!

Welcome Guest

Search
Site friends
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Site menu
News topics
Arkivi i Lajmeve! [6]
Lajmet!
News calendar
«  September 2008  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Tag Board
200
Main » 2008 » September » 1 » Pse vonohet themelimi i një Universiteti publik në gjuhën shqipe në Luginën e Preshevës
Pse vonohet themelimi i një Universiteti publik në gjuhën shqipe në Luginën e Preshevës
6:14 PM
 
Në kohën para fillimit të shtatorit kur duhet të pregaditemi të gjithë për një fillim të mbarë të fillimit shkollar , opinioni shokohet me një informat se : Vendimi i Ministrit të arsimit Obradoviq për Republikën e Serbisë është tepër shqetësues drejtuar institucioneve lokale të komunës së Medvegjës , Bujanocit dhe Preshevës për mosnjohjen e formularve dhe diplomave me vulë të UNMIK-ut për punëtorët arsimor dhe të tjerë që i kanë kryer fakultete në Univesitetin e Kosovës .

Ky vendimi duhet të ngjallë reagimi shumë më të fuqishme jo vetëm të institucioneve të tri komunave të cekur më lartë , por edhe të faktrorit relevantë ndërkombëtarë . Kjo është një arsye më shum që të kërkohet hapja sa më para e një Universiteti publik në gjuhën shqipe në Luginën e Preshevës . Sa më parë të fillohet për vitin akademikë të sivjetëm të startoj më fakultetet e edukimit për mësues në Luginë të Preshevës . Qeveria e Serbisë jo që nuk don të merret me qështjet e popullatës së Luginës por për shkakë të Kosovës edhe po shkel shum parime e rregulla ndërkombëtare .
Deri më tani disa herë nëpër tërë shtypin e hapsirave tona shqiptare kemi shkruar qe katër vite duke ngritur qështjen dhe argumentuar për arsyen e themelimit të një Universiteti publik në gjuhën shqipe në Luginën e Preshevës . Nganjëher pupulli duhet t’ ju prije proceseve para pushtetit , nëse institucionet nuk i ndiejnë nevojat jetike për pjesëtarët e çdo nacionaliteti .

Fakulteti i mësuesisë ka më shumë se një dekad që kërkohet të filloj punën në Luginën e Preshevës deri më tash agjë nuk është ndërmarr që në vitin akademik 2008 / 09 të fillohet sepse nuk ka kurrfarë pregaditje , caktim lokacioni apo stafit punues , derisa minoriteti Serb në Kosovë posedon Universitet në gjuhën serbe në veri të Kosovës të mbeshtetur edhe nga Qeveria e Kosovës , Serbisë dhe Ndërkombëtarët së paku nuk kundërshtohet , është e drejtë e ligjshme , që edhe në Luginë të Preshevës të themelohet universiteti publik në gjuhën shqipe i mbështetur dhe financuar nga bugjeti i qeverisë serbe .
Sa i përket vonesës së hapjesë së një univesiteti publik në gjuhën shqipe nuk duhet kritikuar vetëm pushtetin e qeverisë serbe ato vërtet nuk kanë kurrfarë projekti për hapjne e një institucioni të tillë , por ksaj here edhe vetë shqiptarët lokal të komnmave të Medvegjës ,Bujanocit dhe Preshevës janë fajtor sepse nuk kanë insistuar me kërkesa duke këmbëngulur edhe me argumente dhe projekte bindëse . Kjo do të jetë edhe një ndihmesë pasi edhe faktori ndërkombëtarë vazhdimisht kërkon që popullata shqiptarë sa më parë dhe shpejtë duhet të integrohet në rrjedhat e përgjithshme . Subjektete politike në tri komunat e cekura ndoshta ende nuk janë të vetëdijshme dhe nuk po kërkojnë këto kërkesa shumë të domosdoshme të kohës

- I -
Autori i këtyre pak rreshatve njëkohsisht edhe shkroi dhe argumentoi disa herë nëpër tërë shtypin e hapsirave tona shqiptare për themelimi i një Universiteti publik gjuhën shqipe në Luginën e Preshevës . Tri komunat e banuara me popullatë shqiptare Bujanoci , Medvegja dhe Presheva si për nga shtrirja gjeografike ashtu edhe nga numri i banorëve i plotësojnë të gjitha parakushtet e duhura që ta kenë një Univerisitet publik në gjuhën shqipe të financuar nga buxheti i Serbis pasi vetë lidershipi i tyre me plotë gojën kërkon dhe thekson që jan për respektimin e të drejtave të minoriteteve , kjo do të përkrahet si nga spektri politik dhe organet komunale të tri komunave por edhe nga përfaqësit e huaja që janë me ndikim në Beograd dhe opinioni i gjërë ndërkombëtarë . Deri më sot në këtë drejtim nuk kemi asgjë serioze që së paku do të bëhet startimi me disa fakultete si të mësuesisë , mjekësisë dhe atij juridik e pastaj edhe si Univerisitet i kompletuar ku do ndihmohet dhe plotësohet me kuadro , me kalimin e kohës si nga universiteti i Prishtinës por edha nga ai i Tiranës dhe Shkupit . Shqiptarët e tri komunave kan hequr të zitë e ullirit për shkollim edhe ato pak të shkolluar në Kosovë e Shqipëri , paraqitet problem nostrifikimi i diplomave vetëm e vetëm sa më pakë të shkolluar të dalin , deri më sot e kanë patur shumë vështir të shkollohen në gjuhën e tyre amtare së pari kanë munguar inciativat, projektet e përbashkëta të rëndësisë së veçantë nga pala e banorëve duke menduar edhe kërkesat me shkrim drejtuar që nga organet lokale dhe qendrore të serbisë por edhe të instancave Europina për realizimin e drejtave të pakicave që Serbia është nënëshkruese e të gjithave atyre normave dhe akteve pasi edhe kërkon me ngulmë të zbatohen për serbet e Kosovës atëher pse nuk ndërmerr asgjë prej asgjëje për pakicat e veta që janë në Serbi si që janë Shqiptarët , Hungarëzët , Boshnjakët , Bullgarët e shumë të tjerë .
- I I
Të përkujtojmë po të mos këmbëngulnin dhe themelonin shqiptarët e Maqedonisë një Univesitet publik njëher si ilegal për pushtetin maqedon edhe sat e asaj dite nuk do ta posedonin dhe nuk do të ishte i pranuar dhe legjitimuar . Edhe qyteti i Kumanovës në Maqedoni është bërë me një fakultet të universitetit publikë në gjuhën shqipe . Serbët në Kosovë kanë Univerisitetin e tyre , gati me ato drejtime sa ka edhe Univerisiteti i Prishtinës , minoritetii Serbë në Kosovë ka të drejta si minoritet edhe më tepër se që ju takojnë me konventa ndërkombëtare , kanë administratën në gjuhën e tyre , gjyqsinë , sistemin bankarë , kujdesin shëndetsor edhe ate spitalor kurse Shqiptarët në Luginë të Preshevës nuk i posedojne asnjërën prej tyre , nëse nuk jemi për një paralelizëm në mes të Serbëve të Kosovës dhe Shqiptarëve të Luginës atëher asgjë nuk mundë të ecim përpara normal me disa specifika të tyre . Hapja e këtij intstitucioni të lartë arsimorë mundë të këtë një qendër p.sh në Preshevë apo Bujanoc , fakultete duhet të të hapen edhe në qytetin e Medvegjës , sa i përket se a ka nevoj të jetë edhe në ndonjë gjuhë përveq në ate shqipe mundë të jetë edhe në gjuhën serbe e angleze ku vetëm kështu do të jetë në hapë me kohën dhe me vlera të jashtëzakonshme jo vetëm për popullatën e këtushme shumicë Shqiptare por edhe për të tjerët në Rajonë duke përfshi si Kumanovën dhe Gjilanin një trekëndshi kufitarë që do të ndihmonte më lehtë në hapsirat integruese të familjes Europiane . Nëse veq Kosova pavarsohet edhe më tej do të vështirsohet shkollimi i kuadrave të larta prej Luginës kurse studentët t’ia mësyjnë Universitetit të Beogradit dhe të Nishit e kanë shumë largë kurse në anën tjetër për të studiuar në universitetin e Shkupit po ashtu duhet të kalohet kufiri dhe është shtetë tjetër por edhe kostoja e studimeve do të ishtë tepër e lartë dhe e papërballueshme për bugjetin e një familje mesatare të Luginës së Preshevës , pra kto janë vetëm disa arsye nga shumë të tjera pse duhet të themelohet dhe të filloj së punuari një universitet në gjuhën shqipe me vendim të organeve gjegjëse të qeverisë së serbisë por jo të zhagitet në pafundësi sikur disa nisma të tjera , kjo do të ishte shumë e qartë që vërtet Serbia jo vetëm që kërkon por edhe merrë pergjegjsi për trajtimin e drejtë të minoriteteve , kurse Shqiptarët e Luginës Preshevës do të pajtohen me këtë , nëse faktori ndërkombtarë kërkon vazhdimishtë nga Luginasit që shqiptarët e këtushëm të integrohen dhe marrin pjesë në jetën institucionale atëher edhe ne jemi dakordë pasi edhe i kryejn edhe kontributet e këtij shtëti atëher pse mos të hapët edhe ky universitet publikë në gjuhën shqipe se fundi i fundi edhe kto janë të drejta elementare , themelore për një komunitet të veqantë si që janë shqiptarët në Luiginë të Preshevës .

Category: Arkivi i Lajmeve! | Views: 1390 | Added by: katilat | Rating: 5.0/1 |
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *: